" Fekete palacsinta"

2012-07-10

sponsored links


A napokban kaptam egy bio bolttól különbözõ liszteket és nyírfacukrot kipróbálásra, szeretnék ugyanis népszerûsíteni ezeket a termékeket kedvezõ élettani hatásuk miatt. Az utóbbi egy évben eléggé belevetettem magam a búzaliszt alternatívák keresésébe, így nagyon megörültem ennek az együttmûködési lehetõségnek, aminek keretében egyébként az olvasóim 10% kedvezménnyel vásárolhatnak a biobolt weboldalán Xukor és Nature Cookta termékeket, csak a következõ kódot kell megadni az ajándékutalvány mezõbe: krisztina12

 Miért is vagyok búzaliszt ellensége? Valójában nem vagyok az 100%-osan, csupán azt gondolom, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok sokat ártanak a szervezetnek, a búza fehér liszt pedig kizárólag azt tartalmaz. Biztos hallottatok már a termékek GI indexérõl, illetve, arról, hogy ennek alacsony értéke miért jó, és miért rossz, ha ez magas. A gyorsan felszívódó szénhidrát hatása egy hosszú folyamat és van, akinél nem is okoz gondot soha, de valljuk be, biztos mindenki környezetében vannak olyan idõsebb, középkorú emberek, akik 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek, holott korábban semmi bajuk nem volt.  Ez bizonyítottan nagyban köszönhetõ a fehér lisztnek és a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak, ugyanis ezek gyorsan megemelik a vér cukorszintjét, melynek hatására a hasnyálmirigy nagyobb mennyiségû inzulint termel, így ismét leesik a vércukorszint. Egy idõ után kimerül és kialakul a cukorbetegség. Ez bizonyára bonyolultabb folyamat, de a megértéshez szerintem ennyi elég.  A fehér liszt kiváltható teljes kiõrlésû változattal, ami egy fokkal talán jobb, de még mindig nem az igazi. A búzaliszt másik nagy hátránya hogy nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, többet, mint, amire szükségünk lenne. A harmadik rossz benne a glutén tartalom, ami nem csak a glutén érzékenyeknek okoz gondokat, hanem áttételesen hathat például a pajzsmirigyre is. Egy szó mint száz, be kell ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/PFvA...

sponsored links

Keres?s